15 شهریور 1397 امیرمحمد 0دیدگاه

خیلی وقت است با خودم کلنجار می‌روم که چگونه درباره تبلیغات آزاردهنده بنویسم، طوری که حق مطلب را ادا کند. دست‌آخر هم جوابی نگرفته و بی‌هوا نوشتم.

نوع تبلیغات از نظر کمی و کیفی می‌تواند به شکل قابل‌توجه ای آزاردهنده باشد. بسیاری از کسب‌وکارها یا افراد را می‌شناسم که پس از کمی فعالیت موفق در فضای دیجیتال و بعد از اینکه نامشان سر زبان‌ها آمد، با چرخش  ۳۶۰ درجه‌ای، خودشان و سایتشان را پر از تبلیغات آزاردهنده می‌کنند.

لازم دیدم در ادامه چند نکته را به زبانی صریح بیان کنم.

۱- حق‌دارید که درآمد داشته باشید

مقاصد مالی در همه بیزینس‌ها وجود دارد و اتفاقاً مقاصد مالی جزو الزامات آن است. بقا کسب ‌و کار به تأمین شرایط مالی است. پس اگر کسب و کاری دارید، این حق شماست که از این راه درآمد کسب کنید، نوش جانتان! اما روی صحبتم با افرادی است که پس از مدتی فعالیت حجم تبلیغاتشان بیشتر از تولید محتوا ارگانیک است. این سبک از بازاریابی آزاردهنده و صدای هر مخاطبی را درمی‌آورد. لطفاً هوشمندانه‌تر رفتار کنید.

۲- با تبلیغات آزاردهنده نمک روی زخم مردم نپاشید

مردم کم‌ و زیاد مشکلات دارند. یک خط قرمزی برای خودمان بکشیم و درباره هر آنچه روح مردم را خواسته یا ناخواسته آزار می‌دهد تبلیغ نکنیم.

در این چند مدت به‌صورت اختصاصی فعالیت کانال‌های عمومی و مردی با رویکردهای مختلف را زیر نظر گرفته‌ام. تبلیغاتی با این مفاهیم “حمله نظامی اسرائیل به ایران”، “سقوط قیمت ارز در یک ساعت”، “آشوب مردم در کلان‌شهرها + ویدئو”، “رسوایی فلان سوپراستار سینما” و…. تا دلتان دیده‌ام. آیا باید باور کنیم، صرفاً این تبلیغات باهدف افزایش مخاطب صورت گرفته است؟ آیا می‌توان این موضوع را پذیرفت؟ این چند چندرغاز پول  و سود می ارزد که این گونه محتوایی را تولید و ترویج کنیم؟

۳- اینجا خانواده است

فضای مجاری، فضای گسترده از انواع مخاطبان است. فارغ از سود و زیان کسب‌  و کار خود شاید بد نباشد گاهی از نظر اخلاقی هم به مفاهیم تبلیغات و محتوایی که تولید می‌کنیم توجه کنیم. اگر پیامی که محتوایی انتقال می‌دهد برای یک پسر کم‌اطلاع در غرب کشور یا برای یک پیر مردی میان‌سال در شرق کشور مناسب نیست یا آزاردهنده است، دست از انتشار آن برداریم و به شکل دیگری آن‌را انتقال دهیم.

۴- تذکر یا یادآوری را فراموش نکنیم

اینکه فردی دچار خطا می‌شود، از دیگران سلب مسئولیت نمی‌کند. حتماً در مواجه با این موارد تبلیغاتی آزاردهنده بر خود وظیفه بدانیم که آن را به شکل مححترمانه به ادمین کانال، صفحه یا وب مستر سایت اطلاع دهید.

به تجربه دیدم عمدتاً این افراد در پاسخ به تذکر شما دو جواب دارند. حالت اول، مجبورند تبلیغ کنند تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و حالت دوم، آگاهی نداشتن از تأثیرات مخربی که یک  تبلیغ نامناسب می‌تواند به‌جا بگذارد.

۵- قرار نیست زندگی همه مردم را تغییر دهید

از موارد مهم در تبلیغات رشد فردی، تیتر ” تغییر و تحول در زندگی مردم” است. الزاماً قرار نیست همه ما، همه مردم دیگر را متحول کنیم! اگر با این هدف که می‌خواهید تیتر جذاب‌تری بنویسید و فروش خود را افزایش دهید که باید متذکر شوم که با توجه به افزایش این نوع تبلیغات و تکراری شدن آن برای عموم مردم، بخش زیادی از مخاطبان نسبت به این‌گونه تبلیغات اغراق گونه مقاومت دارند.

اگر هم واقعاً تصور می‌کنید یک پادکست چند دقیقه یا فیلم آموزشی چند ساعته، به ‌تنهایی قرار است انقلابی در فرد ایجاد کند، بازهم دچار خطا شدید.

شاید بهتر باشد به‌جای این سیاه نمایی‌ها یا اغراق‌های کذایی، خودتان باشید. عکس آنچه فکر می‌کنیم غالب مخاطبان هوادار برند بی‌آلایش هستند که خودش را همان‌گونه که هست نشان دهد و مدت‎‌هاست دوران نقاب‌داران فضای مجازی روبه اتمام است.

 

این دسته از تبلیغات آزاردهنده در فضای مجازی ناراحت‌کننده است و ناراحت‌کننده‌تر اینکه در بسیاری از مواقع این اشتباهات از روی ندانستن اتفاق افتاده است.

 

نکته: موارد مطرح‌شده بالا صرفاً نظرات شخصی یک انسان است. مشخص است که هر انسان به‌اندازه یک نفر حق نظر دارد و البته هر انسانی هم ممکن است دچار اشتباه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.