31 فروردین 1399 امیرمحمد 2دیدگاه

در این نوشته به معرفی یک تیم محتوایی، اعضای آن و وظایف هر فرد می‌پردازم. تلاش می‌کنم بخشی از ساختار تیم محتوا را به صورت یک استاندارد معرفی کنم. ولی با توجه به نیاز هر سازمان این ساختار می‌تواند دچار تغییر شود.

بنابراین با توجه به نیاز خود و منابعی که در اختیار دارید؛ بهترین افراد را کنار یکدیگر قرار دهید تا پروسه‌های بازاریابی محتوایی را به خوبی پیش ببرید.

بخش اول؛ یک تیم بازاریابی محتوایی چیست و چه‌ کاری انجام می‌دهد؟

قبل از اینکه بخواهیم به سراغ افراد در یک تیم محتوایی برویم. به این پرسش، پاسخ دهید! تیم بازاریابی محتوایی برای چیست و چرا آن را لازم دارید؟

تیم بازاریابی محتوایی، از طریق محتوا برای کسب و کار بازاریابی می‌کند. این ساده‌ترین تعریفی است که از یک تیم محتوا می‌توان داشت. اگر محصول یا سرویسی دارید که می‌توانید از راه محتوا برای آن بازاریابی کنید به بازاریابی محتوایی و تیم بازاریابی محتوایی نیاز دارید.

چه کسب و کارهایی از بازاریابی محتوایی استفاده کنند؟

اگر محصول یا سرویسی دارید که می‌توانید برای آن محتوا تولید/خلق کنید؛ به واسطه آن قرار است مخاطبان بیشتری با کسب‌وکار آشنا شوند و در طولانی مدت از خدمات آن استفاده کنند؛ آن کسب و کار برای بازاریابی محتوایی مناسب است.

برای درک بهتر موضوع اجازه دهید مثالی بزنم.

۱- یک سامانه حمل بار دارید و افراد می‌توانند از طریق سایت، بار و وسایل خود را به صورت درون شهری و برون شهری جا به جا کنند.

۲- یک آژانس برگزار کننده انواع تورهای داخلی و خارجی دارید و مخاطبان می‌توانند با مراجعه به سایت برنامه‌ریزی سفر چند روزه خود را در قالب تور انتخاب و از خدمات آن استفاده کنند.

کدام یک از مثال‌های بالا برای انجام بازاریابی محتوایی مناسب‌تر است؟ 

مثال اول (سامانه حمل بار)؛

من به عنوان مخاطب، هر زمانی که به جا به جایی بار نیاز دارم وارد گوگل می‌شوم و کلماتی مانند «حمل بار»‌، «شرکت جا به جایی بار»، «حمل اثاثیه» و… را جستجو می‌کنم. در این جا مهم است که سایت شما جز اولین پیشنهادات گوگل برای من باشد تا سریع‌تر با کسب و کار آشنا شوم. همچنین با ایجاد آگاهی از برند (Brand Awareness) در شبکه‌های اجتماعی شما قبلا نام کسب و کارتان را شنیده باشم تا زمانی که نیاز دارم، برند شما را بشناسم و بخواهم از خدمات آن استفاده کنم.

مثال دوم (آژانس برگزارکننده تور گردشگری)؛

تصور کنید من فردی علاقه‌مند به حوزه سفر هستم. اکثر اوقات فراغت زندگیم را به ماجراجویی در سفر می‌گذرانم. در تمام مدت زندگی‌ام سفر‌های زیادی در ایران یا خارج از ایران داشته‌ام. با اینکه در حال حاضر برنامه‌ای برای سفر ندارم، اما آشنا شدن با مکان‌ها و شهرهای جدید برای من جذاب است.

شما به عنوان کسی که کسب و کاری در حوزه گردشگری دارید؛ می‌توانید نیاز‌ها و علاقه‌مندی‌های من را از طریق معرفی شهرها، مکان‌های دیدنی، فرهنگ‌های هر منطقه و… مرتفع کنید. این رفع نیاز باعث می‌شود من در طولانی مدت به هوادار برند شما تبدیل شوم.

حالا کافی است در زمان تعطیلات پیشنهاد ثبت‌نام در یک تور ایران‌ گردی در مناطقی که قبلا به من معرفی کرده‌اید را بدهید. در این شرایط احتمال اینکه من در تور شما ثبت‌نام کنم بیشتر از قبل است. چرا؟ به دو دلیل:

  1. من به مکان‌هایی که شما قبلا معرفی کرده‌اید علاقه‌مند هستم و دوست دارم آن‌ها را ببینم.
  2. به واسطه استمرارتان در انتشار محتوای مورد علاقه‌ام حس مثبت و خوبی نسبت به برند شما دارم. برند شما را به عنوان یک تیم خبره در این زمینه شناخته‌ام. بنابراین زمانی که پیشنهاد شرکت در یک تور مرتبط به علاقه‌هایم را بدهید دوست دارم در آن شرکت کنم. 

دو مثال بالا نشان می‌دهد اهمیت و کارکرد بازاریابی محتوایی برای هر کسب و کاری متفاوت است. بنابراین لازم است ابتدا کسب و کارمان را به خوبی بشناسیم و بر پایه شرایط و ویژگی‌های خاصی که دارد ساختار کلی فعالیت‌های بازاریابی خودمان را پیدا کنیم. سپس برای اجرای درست این فعالیت‌ها تیم مناسب آن را تشکیل دهیم.

بخش دوم؛ چه زمانی پروژه بازاریابی محتوایی را برون‌سپاری کنیم؟

تصور کنید به این نتیجه رسیده‌اید که به فعالیت بازاریابی محتوایی نیاز دارید. حالا یک سوال مهم دیگر پیش رو داریم. چه زمانی فعالیت بازاریابی محتوایی خودم را برون‌سپاری کنم و چه زمانی فعالیت‌ بازاریابی محتوایی خود را درون سازمانی و با استخدام افراد انجام دهم؟

برای پاسخ به این سوال لازم است ابعاد مختلفی از کسب و کار را بررسی کنید که در ادامه به مرور آن می‌پردازم. 

۱- بررسی منابع مالی

از محدودیت‌های اصلی بازاریابی محتوایی، میزان بودجه‌ای است که به آن اختصاص داده‌اید. زمانی که تیم محتوایی را استخدام می‌کنید و فعالیت‌ها به صورت حضوری انجام می‌شود؛ بودجه بیشتری مورد نیاز است. هزینه‌های استخدام، بیمه، مالیات به همراه هزینه‌های جانبی مانند سیستم و تجهیزات سخت‌افزاری در کنار هزینه‌های محلی که تیم شما در آن‌جا مستقر می‌شوند را باید در نظر گرفت. در این شرایط به نظر می‌آید برون‌سپاری کارها به‌ صرفه‌تر باشد.

از طرف دیگر، تصور کنید برنامه بازاریابی محتوایی شما حول محور تولید و ساخت ویدئوهای حرفه‌ای است. می‌دانید که برای آفیش روزانه تجهیزات ویدئویی هر دفعه باید هزینه نسبتا سنگینی بپردازید. اگر ده بار این هزینه آفیش روزانه را  بپردازید به قیمت خرید یک دوربین حرفه‌ای است! آیا در این شرایط باز هم کرایه تجهیزات صوتی و تصویری منطقی است؟ بنابراین در اینجا استخدام و فعالیت درون سازمانی به صرفه‌تر به نظر می‌آید.

حساب کتاب مختصری انجام دهید که فعالیت بازاریابی محتوایی به دو صورت درون‌سازمانی یا برون‌سپاری چقدر هزینه دارد؟ بررسی هزینه‌های هر کدام به شما بهتر نشان خواهد داد که کدام روش برای شما منطقی‌تر است؟

۲- بررسی مهارت‌های مورد نیاز

شاخص بعدی در این بخش، بررسی افراد از نظر سطح توانایی‌‌ها و میزان مهارت لازم برای فعالیت محتوایی مورد نظر شما است. شاید در کار محتوایی خود به افرادی با سطح توانایی بالایی نیاز دارید که لازم نیست آن‌‌ها را به صورت تمام وقت استخدام کنید. مثلا هر ماه به تولید دو ویدئو اختصاصی نیاز دارید که با برون سپاری آن به افرادی کاربلد فرآیند اجرای آن را ساده‌تر و سریع‌تر از زمانی خواهید کرد که بخواهید همان افراد را به شکل تمام وقت استخدام کنید.

۳- نقش بازاریابی محتوایی در کسب و کار

شرایط سازمان‌هایی که پلن درآمدی آن‌ها بر پایه محتوا است به نسبت سازمان‌هایی که از طریق محتوا، بازاریابی می‌کنند متفاوت است.

اگر کسب و کاری شبیه زومیت، متمم و… دارید، فعالیت‌های محتوایی شما متفاوت از کسب و کارهایی مانند دکتردکتر، علی‌بابا، پونیشا و… است. در گروه اول پلن‌های درآمدی کسب و کارها از محتوا و به صورت مستقیم است. اما در گروه دوم بازاریابی محتوایی به فروش محصولات و خدمات خاص آن سازمان منجر می‌شود و درآمد حاصل از محتوا، غیرمستقیم است.

برون‌‌سپاری بخشی از فرآیندهای بازاریابی محتوایی

از روش‌های موثر برای مدیریت هزینه‌ها و برنامه‌ها، برون‌سپاری بخشی از پروژه است. فعالیت‌های متعددی در بازاریابی محتوایی انجام می‌شود. بخشی از فعالیت‌های خود را به شکل تمام وقت با افراد متخصص در داخل سازمان پیش ببرید و برخی دیگر را به افراد یا دیگر سازمان‌ها برون‌سپاری کنید. 

به عنوان مثال برای فعالیت در زمینه بازاریابی در بلاگ می‌توانید سردبیر خود را به صورت تمام وقت استخدام کنید که کارهای هماهنگیِ تولید و انتشار محتوا را طبق سند استراتژی و تقویم انجام دهد. اما از نویسندگان فریلسنر (دورکار) برای تامین محتوا کمک بگیرید. 

مواردی مثل: بررسی شرایط مالی، میزان کارهایی که هر فرد باید انجام دهد، نقش بازاریابی محتوایی برای سازمان و نیازسنجی حضور افراد در سازمان کمک می‌کند تا بهتر متوجه شوید فعالیت بازاریابی محتوایی خود را به چه شکلی ادامه دهید.

بخش سوم؛ معرفی جایگاه‌ها (نقش‌ها) در تیم بازاریابی محتوایی + مسئولیت‌ها و مهارت‌ها

بعد از شناخت ساختار کلی تیم محتوا و نحوه استخدام و همکاری با افراد تیم محتوا به سراغ قسمت دوم و مهم این نوشته می‌رویم. یک تیم محتوا شامل چه افراد یا نقش‌های کاری است؟

مدیر ارشد محتوا (CCO)

کارشناس ارشد محتوا

مدیر ارشد محتوا که به معنی chief content officer است. این فرد بالاترین جایگاه سازمانی در فعالیت‌های محتوایی را دارد و به صورت کلان‌ مسئول اموری مانند بازاریابی و برندینگ است. 

هماهنگی میان افراد بالادست سازمان مانند سرمایه‌گذاران، مدیرعامل، هیئت مدیره و.. با اعضا و کارشناسان تیم محتوایی وظیفه مدیر ارشد محتوا است.

مدیر ارشد محتوا همچنین وظیفه راهبری و مدیریت منابع و افراد در راستای اهداف سازمان را بر عهده دارد. نظارت بر فعالیت بازاریابی محتوایی در زمینه تعامل با مخاطب، فروش، رضایت مشتری، رفتار مخاطب و… از دیگر وظایف تعریف‌شده برای این جایگاه است.

مدیر ارشد محتوا روی مفاهیمی مانند بهینه‌سازی محتوا، شناخت انواع کانال‌های ارتباطی، بومی‌سازی محتوا، تجزیه، تحلیل، اهداف و شاخص‌های کلیدی مسلط است و تخصص دارد.

سایت CMI در یک فایل مجزا به معرفی کامل مدیر ارشد محتوا پرداخته است که می‌توانید آن‌ را از لینک زیر دریافت کنید. دانلود فایل معرفی کامل مدیر ارشد محتوا در سایت CMI

  • مهمترین مسئولیت‌ها و مهارت‌های یک مدیر ارشد محتوا
  • با توجه به لحن و زبان برند روی محتوای تولید/خلق شده نظارت دارد.
  • بهینه‌سازی برای موتورهای جستجو را مدیریت می‌کند.
  • تجربه کاربری در تمامی کانال‌های ارتباطی و کیفیت انواع محتوای تولید/خلق شده را نظارت می‌کند.
  • بر فرآیند کلی تولید/خلق محتوا اعم از ساختار کلی تهیه محتوا و فعالیت‌ نویسنده، استراتژیست‌ محتوایی، ویراستار، سردبیر و… نظارت دارد.
  • تحلیل و بررسی گزارش‌ها و آمارهای به دست آمده و تعیین اصلاحات و بهینه‌سازی و مشخص کردن و مسیر کلی فعالیت بازاریابی محتوایی را بر عهده دارد.
  • ساختار کلی فرآیند بازاریابی محتوایی شامل استخراج منابع محتوایی، تولید/خلق محتوا، به‌روز رسانی، ویراستاری محتوا، محتوای از رده خارج شده، نحوه تعامل و هماهنگی افراد سازمان با یکدیگر و… را مدیریت می‌کند.
  • نظارت بر اینکه تمامی فعالیت‌های بازاریابی محتوایی در راستا و همسو با اهداف کلان سازمان باشد.
  • به مهم‌ترین مفاهیم بازاریابی و مشخصا بازاریابی محتوایی مسلط باشد.
  • مفاهیم مرتبط با استراتژی از تدوین تا جاری‌سازی استراتژی را بداند.
  • با مفاهیم داستان‌سرایی آشنا باشد و جایگاه آن‌ را در سازمان‌ها درک کند.
  • مباحث مربوط به ماندگاری محتوا و ویروسی شدن محتوا (viral) را بداند و آن را در سازمان اجرا ‌کند.

لازم است مدیر ارشد محتوا علاوه بر درک صحیح مفاهیم پایه و تئوری استراتژی و بازاریابی محتوایی، بر شیوه اجرا و پیاده‌سازی استراتژی محتوا تسلط کافی داشته باشد.

استراتژیست محتوا

کارشناس محتوا

استراتژیست محتوا یک بازاریاب است که مجموعه‌ای از مهارت‌ها و مفاهیم مربوط به بازاریابی محتوایی مانند تولید محتوا، انتشار محتوا،‌ چگونگی تدوین و جاری‌سازی استراتژی، شاخص‌ها و… را می‌داند. این فرد از توانایی‌های خود برای تهیه نقشه مسیر حرکت استراتژی محتوای یک برند استفاده می‌کند.

استراتژی نحوه رسیدن به اهداف کلان سازمان مانند آگاهی از برند، فروش، وفاداری مخاطبان به برند، تولید سرنخ و… توسط استراتژیست محتوا تدوین می‌شود و در اختیار تیم قرار می‌گیرد.

به عنوان مثال یک قیف بازاریابی را در نظر بگیرید. این قیف شامل آگاهی از برند، تولید سرنخ،‌ تغذیه مخاطب با استفاده از محتوا و در آخرین مرحله فروش سرویس یا محصول است. استراتژیست محتوا تمامی مراحلی که باید به خوبی انجام شود تا قیف بازاریابی به شکل مطلوبی کار کند و به خروجی مناسب برسد را مشخص می‌کند.

  • مهم ترین مسئولیت‌ها و مهارت‌های یک استراتژیست محتوا
  • بررسی اهداف اصلی سازمان و مشخص کردن اهداف بازاریابی محتوایی به همراه شاخص‌های کلیدی عملکرد هر کدام
  • تدوین پرسونای مخاطب و ایجاد یک سگمنت‌بندی مناسب از مخاطبان کسب و کار
  • شناسایی نیازهای اصلی و فرعی مخاطب و ارتباط آن با خدماتی که کسب و کار ارائه می‌کند.
  • طراحی درخت محتوا که شامل محتوایی است که کسب و کار با آن مخاطب خود را تغذیه می‌کند.
  • مشخص کردن کانال‌های ارتباطی که مخاطب با کسب و کار آشنا می‌شود.
  • مشخص کردن راه‌هایی برای تولید سرنخ
  • مشخص کردن محتوایی که مخاطب با مصرف آن در طولانی مدت به مخاطب وفادار کسب و کار تبدیل می‌شود.
  • ارائه راه‌حل‌هایی برای پیشنهاد و معرفی محصولات و خدمات به مخاطب از طریق محتوا
  • بررسی کی‌ورد‌های مورد نیاز کسب و کار
  • شناسایی کانال‌های ارتباطی برای پروموت محتوا
  • مشخص کردن زبان و لحن برند
  • تدوین برنامه مشخص برای ارتقا محتوا در بازه زمانی مشخص
  • شناسایی منابع و ارائه راه‌کاری برای استفاده بهینه از منابع مالی و انسانی سازمان
  • مشخص کردن برنامه محتوای سبز، محتوای همیشه سبز و محتوای تاریخ مصرف‌دار مناسب برای سازمان
  • بررسی ROI استراتژی بازاریابی محتوایی
  • توانایی ترجمه استراتژی محتوا به برنامه کاری که به اجرای درست استراتژی در سازمان کمک کند.
  • محاسبه پارامترهای مرتبط به نرخ تبدیل در قیف بازاریابی + نحوه بهینه‌سازی آن

سایر مهارت‌ها و ویژگی‌های یک استراتژیست محتوای موفق:

  • قدرت تحلیل به صورت آماری و شهودی
  • توانایی حل مسئله 
  • مسلط به مفاهیم بازاریابی، برندینگ و استراتژی
  • مسلط به آخرین مفاهیم و تکنیک‌های سئو
  • آگاه به آخرین اطلاعات و آموزش‌ها در شبکه‌های اجتماعی

مدیرمحتوا

کارشناس ارشد محتوا

زمانی که استراتژی محتوای یک برند تدوین شد. این استراتژی به خودی خود قابلیت پیاده‌سازی ندارد. استراتژی برای اینکه اجرا شود به یک پلن اجرایی تبدیل می‌شود. این پلن اجرایی به بالاترین جایگاه اجرایی در یک تیم محتوا تحویل داده خواهد شد. بالاترین جایگاه اجرایی در یک تیم محتوا، مدیر محتوا است.

شخصی که می‌تواند تمام برنامه اجرای استراتژی را با بهترین کیفیت در بازه‌ زمانی مناسب به خروجی برساند مدیر محتوا است.

مدیر محتوا وظیفه دارد برنامه اجرایی استراتژی را به خوبی انجام دهد تا در نهایت همه چیز طبق استراتژی پیش برود. تجربه و تسلط به کارهای اجرایی تولید محتوا نقش بسیار مهمی برای یک مدیر محتوای موفق دارد. 

  • مهم‌ترین مسئولیت‌ها و مهارت‌های یک مدیر محتوا
  • توانایی ترجمه یک استراتژی محتوا به یک برنامه کاری
  • مشخص کردن اهداف کوتاه مدت هر برنامه کاری
  • شناخت پارامترهای کیفی و کمی محتوا
  • توانایی مدیریت و هماهنگی تقویم محتوا
  • تولید محتوای مناسب برای درگیری بیشتری با مخاطب (engagement)
  • مسلط به شبکه‌های اجتماعی برای تولید و انتشار محتوای وایرال در آن
  • مسلط به مفاهیم سئو برای تولید محتوا بر پایه استانداردهای سئو و حفظ کاربرپسندی آن
  • توانایی ویراستاری مقاله‌ها
  • ایجاد ساختار مناسب برای تولید/خلق محتوا بر پایه استراتژی محتوا
  • مسلط به انواع سیسم‌های مدیریت محتوا (CMS)
  • مسلط به انواع سیستم‌های آنالیز محتوا برای بررسی و تحلیل محتوا (hotjar, search google console و…)
  • ایجاد و مدیریت تقویم محتوا و اطمینان خاطر از عملکرد صحیح آن در تیم
  • مدیریت تیم محتوا بر پایه استانداردهای تعریف شده
  • مسلط به مفاهیم کلی طراحی صفحات وب (html, css و…)
  • درک درست از تجربه کاربری محتوا
  • پروموت و ارتقا محتوا در کیفیت مناسب طبق استراتژی محتوا
  • به روز رسانی یا آپدیت محتوا در فواصل زمانی مناسب
  • تسلط روی شاخص‌های کمی و کیفی و بررسی محتوای منتشر شده بر پایه شاخص‌ها

سایر مهارت‌ها و ویژگی‌های یک مدیر محتوای موفق:

  • توانایی مدیریت تیم
  • تقسیم وظایف درست بین افراد تیم 
  • مدیریت زمان برای اجرای کار درست در زمان درست
  • مدیریت و برنامه‌ریزی دقیق کارها
ساختار و تشکیل تیم بازاریابی محتوایی

کارشناس ارشد محتوا

کارشناس محتوا

کارشناس ارشد محتوا از سمت‌هایی است که بسته به نیاز خود می‌توانید از این جایگاه استفاده کنید. اگر تعداد  کارشناسان محتوای یک سازمان زیاد شود؛ از بین آن‌ها یک فرد که معمولا تجربه و سابقه بیشتری دارد به عنوان کارشناس ارشد محتوا انتخاب می‌شود که وظیفه ارتباط و هماهنگی روی فعالیت‌های سایر کارشناسان در یک بخش خاص را انجام می‌دهد.

کارشناس ارشد محتوا را می‌توان سرپرست نویسندگان یا سردبیر مجموعه دانست. این شخص بسته به شرایط کسب و کار برخی از مسئولیت‌های زیر را انجام می‌دهد

  • مهم‌ترین مهارت‌ها و مسئولیت‌های یک کارشناس ارشد محتوا
  • همکاری و کمک به مدیر محتوا برای تدوین تقویم محتوا 
  • ایجاد هماهنگی لازم به تولیدکنندگان محتوا که از یک ساختار مشخص پیروی کنند.
  • آموزش به تولیدکنندگان/خلق‌کنندگان محتوا
  • هماهنگی و انتقال صحبت‌ها بین مدیر و کارشناسان محتوا
  • ویرایش و اصلاحات و نظارت روی محتوای تولید شده توسط کارشناسان محتوا
  • همکاری در انتخاب منابع برای ترجمه
  • کمک به ایده‌پردازی برای تولید/خلق محتوا و همچنین طراحی فرآیند تولید/خلق محتوا

سایر مهارت‌ها و ویژگی‌های یک کارشناس ارشد محتوا:

  • داشتن تجربه زیاد برای پاسخ‌گویی به سوالات و مشکلات کارشناسان محتوا
  • تعامل و ارتباطات قوی 
  • مسلط به مفاهیم ویراستاری، ساده‌نویسی و سبک و لحن محتوا
  • مسلط به انواع محتوا و کارکرد هر کدام
  • منظم و دقیق برای اجرای کامل تمامی برنامه‌های محتوایی

در نظر داشته باشید که با توجه به شرایط تیم و هماهنگی‌هایی که قبلا انجام شده است، وظایف اصلی کارشناس ارشد محتوا مشخص می‌شود. این هماهنگی توسط مدیر محتوا و کارشناس ارشد محتوا انجام می‌شود.

کارشناس محتوا

کارشناس ارشد محتوا

کارشناس محتوا یک فرد اجرایی است که بسته به نیاز سازمان به خلق/تولید انواع محتوا مانند بلاگ‌پست، ویدیو کلیپ، اینفوگرافیک، موشن و… می‌پردازد. بنابراین بسته به استراتژی سازمان باید بدانید که به چه شخصی نیاز دارید.

کارشناس محتوا فردی است که در تولید یکی از انواع محتوا دارای توانایی بالایی است. این فرد به خوبی می‌تواند محتوا در تخصص مرتبط به خودش تولید/خلق کند. نکته حائز اهمیت این است که این فرد دغدغه‌ها و اهداف سازمان را می‌شناسد و محتوایی در راستای اهداف سازمان تولید می‌کند.

  • مهم‌ترین مهارت‌ها و مسئولیت‌های یک کارشناس محتوا
  • در یکی از شاخه‌های تولید/خلق محتوا مانند محتوای بلاگ‌پست، پادکست، اینفوگرافیک و… دارای تجربه است و در آن حرفه‌ای شده است.
  • آشنا به مفاهیم بازاریابی محتوایی و دانستن دلیل چرایی کاری که به او محول شده است.
  • آشنا با انواع لحن محتوا و توانایی پیاده‌سازی آن
  • آشنایی با مفاهیم سئو و تاثیر آن در محتوا
  • آشنا با شبکه‌های اجتماعی و کارکرد هرکدام
  • آشنا با مفاهیم استراتژی محتوا و درک آن
  • مسلط به مفاهیم داستان‌گویی
  • مسلط به سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس
  • آشنا با مفاهیم طراحی سایت مانند html, css و…
  • فردی خلاق در تولید/خلق انواع محتوا

تفاوت یک نویسنده و یک تولید/خلق کننده محتوا چیست؟

در واقع تفاوت اصلی میان یک نویسنده و تولید/خلق‌کننده محتوای متنی در این است که تولید/خلق‌کننده محتوای متنی می‌تواند یک محتوای تجاری که در راستای نیازهای سازمان است تولید/خلق کند.

کارشناس شبکه‌های اجتماعی

کارشناس محتوا

کارشناس شبکه‌های اجتماعی که بعضی‌ها آن را ادمین شبکه‌های اجتماعی نیز می‌دانند؛ مسئول مدیریت و رسیدگی به یکی از مهم‌ترین بسترهای ارتباطی کسب و کارها یعنی شبکه‌های اجتماعی است.

این کارشناس درک درستی از شبکه‌های اجتماعی و کارکرد هرکدام از آن‌ها دارد. به خوبی می‌داند از آن‌ها چگونه باید در راستای استراتژی محتوای سازمان استفاده کرد.

شبکه‌های اجتماعی نقش بسیار مهم در افزایش نرخ درگیر شدن مخاطب (Engagement) و تعامل با مخاطب (Intraction)  دارد.

  • مهم‌ترین مسئولیت‌ها و مهارت‌های یک کارشناس شبکه‌های اجتماعی
  • شناخت شبکه‌های اجتماعی، تمایز‌ها، ویژگی‌ها و کارکرد هرکدام
  • ترجمه بخشی از سند استراتژی محتوا به استراتژی شبکه‌های اجتماعی
  • پیگیری و برنامه‌ریزی تولید و انتشار محتوای شبکه‌های اجتماعی طبق تقویم محتوا
  • درک صحیح از KPIها در هر شبکه‌ اجتماعی و بررسی وضعیت آن‌ها با توجه به شاخص‌ها
  • مدیریت محتوای کاربرساز(UGC) و زیر نظر گرفتن محتوای مخاطب که درباره کسب و کار گفته می‌شود.
  • آشنایی با مفاهیم ویروسی شدن محتوا برای افزایش نرخ تعامل کاربر و افزایش بازدید
  • بررسی آخرین خبرها از فعالیت‌ رقبا در شبکه‌های اجتماعی
  • به‌روزرسانی مداوم صفحات شبکه‌های اجتماعی کسب و کار برای آشنایی بیشتر مخاطب
  • ایجاد یک فضای تعامل دو طرفه برای اطلاع‌رسانی‌های به موقع کسب و کار به مخاطب و شنیدن حرف‌ها و نظرات مخاطبان و مشتریان
  • اجرای اهداف اصلی بازاریابی محتوایی هر سازمان در بخش شبکه‌های اجتماعی و ارائه گزارش‌های لازم به صورت هفتگی یا ماهانه
  • مسلط به آخرین تکنیک‌ها و ترفند‌های شبکه‌های اجتماعی و ترند‌های روز آن‌ها
  • اجرای انواع کمپین‌های بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی

کپی رایتر

کارشناس ارشد محتوا

بسته به نیاز سازمان می‌توان از یک فرد توانمند در کپی‌رایتینگ استفاده کرد.  به عبارت ساده کپی‌رایتر کسی است که می‌تواند کپی‌ها یا به عبارت دیگر عناوین ساده، ملموس و تاثیرگذار برای تبلیغات، محتوای شبکه‌های اجتماعی، بلاگ‌پست‌ها و… بنویسد.

کپی‌رایتر کسی است که با مفاهیم بازاریابی آشناست. او می‌تواند پیام خود را به شکل تاثیر‌گذاری و در کمترین زمان به مخاطب ارسال کند. عمدتا ارسال پیام با یک درخواست به اقدام مانند خرید، ثبت نام و… انجام می‌شود.

  • مهم‌ترین مهارت‌ها و مسئولیت‌های یک کپی رایتر
  • مسلط به مفاهیم کپی‌رایتینگ برای تاثیرگذاری عمیق‌تر روی مخاطب
  • نوشتن یک پیام ساده و شفاف همراه با لحن و ساختار مشخص
  • همکاری در انواع کمپین‌های بازاریابی مانند ایمیل مارکتینگ، تبلیغات، روابط عمومی، شبکه‌های اجتماعی و تسلط بر آنها
  • توانایی اصلاح و بهبود کپی‌های قبلی
  • آشنا با مفاهیم تولید/خلق انواع محتوا
  • آشنا با سئو
  • توانایی بررسی و تحلیل انواع سایت‌ها، رقبا، منابع خارجی و…

کارشناس دیجیتال مارکتینگ

کارشناس محتوا

با توجه به استراتژی و پلن کاری که دارید از کارشناسان دیجیتال مارکتینگ نیز در تیم خود بهره بگیرید. ما ابعاد و تجربه‌های متفاوتی در حوزه دیجیتال مارکتینگ داریم. بنابراین لازم است که بدانیم دقیقا چه کاری می‌خواهیم انجام دهیم. 

این پروژه‌ها شامل انواع فعالیت‌های ایمیل مارکتینگ، کمپین‌های شبکه‌های اجتماعی، گوگل ادز، تبلیغات کلیکی و… است. 

با توجه به دائمی یا موقت بودن هرکدام از این فعالیت‌ها پیشنهاد می‌کنم نسبت به استخدام فرد در سازمان یا همکاری پروژه‌ای با او تصمیمی دقیق اتخاذ کنید.

با توجه به این یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ چه کارهایی را در سازمان شما باید انجام دهد، اولویت مهارت‌ها و ویژگی‌های این کارشناس برای سازمان شما متفاوت می‌شود.

  • مهم‌ترین مسئولیت‌ها و مهارت‌های یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ
  • آشنا با اکوسیستم دیجیتال مارکتینگ و ارتباطات مناسب با فعالان این حوزه
  • تسلط روی چند بخش خاص و حرفه‌ای شدن در آن
  • مسلط با مفاهیم بازاریابی محتوایی
  • توانایی طراحی و اجرای انواع کمپین‌ها بازاریابی
  • توانایی کار با انواع ابزارهای تحلیل کمپین‌ها
  • مسلط به مفاهیم شبکه‌های اجتماعی و آمادگی برای اجرای آن
  • مسلط به مفاهیم بازاریابی درون‌گرا و بازاریابی برون‌گرا و نحوه اجرای آن
  • توانایی ایجاد هماهنگی لازم بین اعضای تیم برای رسیدن به خروجی مطلوب
  • آشنا با انواع اهداف در کمپین‌های بازاریابی و مشخص‌ کردن شاخص‌های کلیدی عملکرد هرکدام
  • مسلط به مفاهیم بازاریابی، برندینگ، شبکه‌های اجتماعی، تولید/خلق محتوا و…

کارشناس و متخصص سئو

کارشناس ارشد محتوا

کارشناس سئو را می‌توانستم در گروه قبلی به عنوان کارشناس دیجیتال مارکتینگ قرار بدهم. اما با توجه به اهمیت آن به صورت جداگانه به بیان آن پرداختم. 

علیرغم رایج‌شدن شبکه‌های اجتماعی، سئو همچنان یکی از مهم‌ترین کانال‌های ارتباطی برای کسب و کارهای آنلاین است. برای فعالیت خود در حوزه سئو می‌توانید فردی را به صورت موقت استخدام کرده یا با فریلنسرها همکاری کنید. همچنین می‌توانید فعالیت خود را با یک شرکت تخصصی در زمینه مشاوره سئو شروع کنید. 

  • مهم‌ترین مسئولیت‌ها و مهارت‌های یک متخصص سئو
  • تسلط به مفاهیم پایه‌ای سئو در سئو محتوا و سئو تکنیکال
  • توانایی بهینه‌سازی محتوا بر باپه سئو
  • بررسی و تحقیقات کلیدواژه‌ها
  • آگاهی از آخرین الگوریتم‌ها و اصلاحات سئو
  • اولویت‌بندی کارهای مربوط به سئو به همراه استراتژی مشخص
  • توانایی جمع‌آوری و تحلیل انواع آمارهای بر پایه سئو و ارائه راه‌کار مناسب
  • مسلط به انواع سرویس مبتنی بر سئو مانند Moz, Semrush ,Search google console و…
  • ارائه انواع گزارش‌های لازم بر پایه آخرین دستاورد‌ها از کانال ارتباطی سئو
  • مدیریت کمپین‌های گوگل ادز در بهترین حالت مالی و زمانی
  • مسلط به مفاهیم بک‌لینک و اجرای آن
  • مسلط به مفاهیم SEM
  • پیگیری و اطلاع از آخرین ترندها و توانایی تحلیل و پیش‌بینی طبق گزارش‌ها

میزان نیازی که شما به سئو دارید و همچنین منابع مالی از مهم‌ترین پارامترهای نحوه همکاری با یک فرد یا یک سازمان حول محور سئو است. 

بخش چهارم؛ از ساختار تا چالش‌ها و مدیریت تیم محتوا

چند نکته تکمیلی برای تجربه بهتر در یک تیم محتوا

۱- تیم محتوا در هر برندی می‌تواند ساختار خاص و متناسب با خودش را داشته باشد. در نظر داشته باشید مواردی که در این نوشته برای شما آورده‌ام صرفا تصویر کلی از یک تیم محتوا است. با توجه به رویکرد سازمان افراد لازم را گرد هم بیاورید.

توجه به متغیرهایی مانند استراتژی محتوا، منابع مالی، منابع زمانی و همچنین اهداف کلان سازمان و محصولی که ارائه می‌کنید همگی در طراحی و ساختار تیم محتوا تاثیرگذار هستند.

۲- موارد گفته شده صرفا یک نقش و جایگاه در ساختار تیم محتوا است. ممکن است یک نفر همزمان چند نقش در تیم داشته باشد یا یک نقش دیگر توسط یک تیم (و نه فرد!) انجام شود.

۳- به فرآیندها توجه کنید. از مشکلات گسترده در تیم محتوا عدم هماهنگی بین افراد است. حتما فرآیند ارتباط افراد با وظایف گوناگون با یکدیگر را طراحی کنید و در طول زمان آن را بهبود ببخشید.

۴- به جاری‌سازی استراتژی توجه کنید. همه این فعالیت‌ها باید در نهایت به یک کار مشخص ختم شود، اجرای درست استراتژی! لازم است استراتژی تدوین شده توسط تمام افراد تیم به خوبی درک شود و سپس به اجرا در بیاید. 

فعالیت تک تک افراد را بر پایه این سوال پیش ببرید که آیا این کار یا فعالیت من بر پایه استراتژی سازمان هست؟ اگر نیست چرا آن را انجام می‌دهم؟

۵- توجه داشته باشید که نکته‌ها و شرایط خیلی خاص و متفاوتی در تیم محتوا وجود دارد. تلاش من این بود که در این ساختار بتوانم از افراد و جایگاه‌هایی نام ببرم که با توجه به اکوسیستم فعلی ایران نزدیک‌تر به واقعیت باشد و به سادگی قابلیت اجرا داشته باشد.

امیدوارم این آموزش توانسته باشد تصویری کلی از یک تیم محتوا به شما ارائه کند. لطفا نظرات و سوالات خود درباره ساختار تیم محتوا و وظایف افراد در آن را در ادامه این نوشته برای من بنویسید. تا به مسئله تیم محتوا، دغدغه‌ها و مشکلات آن بپردازیم.

استراتژی محتوا و کمی بیشتر؛ کانال ارتباطی من با شما در تلگرام است. آخرین یادداشت‌ها و نوشته‌هایم را ازین طریق پیگیری کنید.

منابع:

2 دیدگاه در “راهنمای جامع ساختار و تشکیل تیم بازاریابی محتوایی

  1. تبریک به شما بابت این مطلب مفید و جامع.
    اگر امکانش هست از طریق ایمیل باهام در ارتباط باشیم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.